Εταιρικό Σχήμα

Ελλάδα και Κύπρος πιο κοντά!

Το εταιρικό σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απαρτίζουν:

  • το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου – ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος,
  • η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης,
  • η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης “Αργύρης Εφταλιώτης” και
  • το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε όλους τους εταίρους.

 

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ)

Το Κυπριακό Ραδιόφωνο άρχισε τη λειτουργία του το 1953 και η Κυπριακή Τηλεόραση το 1957. Η μεγάλη ανάπτυξη της Κυπριακής Ραδιοφωνίας άρχισε το 1960, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Την περίοδο αυτή μετονομάστηκε από Κυπριακή Ραδιοφωνία σε Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου και από τότε λειτουργεί ως Ημικρατικός Οργανισμός.

Το ανανεωτικό πνεύμα και ο δημιουργικός οργασμός που σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα του ΡΙΚ μετά την ανεξαρτησία, απέδωσε γρήγορα καρπούς. Το ΡΙΚ άρχισε να εξελίσσεται ραγδαία. Τα προγράμματα αυξήθηκαν, οι υπηρεσίες στελεχώθηκαν, κτίστηκαν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώθηκαν οι πομποί και σταθμοί αναμετάδοσης. Πολλαπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν οι ώρες εκπομπής, ενώ από τον Δεκέμβριο του 1982, η τηλεοπτική εκπομπή από μαυρόασπρη έγινε έγχρωμη. Για την καλύτερη μετάδοση των εκπομπών του ραδιοφώνου σε ολόκληρη την Κύπρο, το ΡΙΚ εγκατέστησε σταδιακά διάφορους σταθμούς αναμετάδοσης, με πρώτο το σταθμό στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο. Σήμερα το ΡΙΚ διαθέτει 80 σύγχρονους σταθμούς αναμετάδοσης των προγραμμάτων του, οι κεντρικές του δε κεραίες ευρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Τροόδους, τον ΄Ολυμπο.

Το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου είναι ημικρατικός οργανισμός και χρησιμοποιεί όλα τα έσοδά του για την προαγωγή των στόχων του, δηλαδή την παροχή ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας στο λαό της Κύπρου. Ο ρόλος της ραδιοφωνίας-τηλεθέασης ιδιαίτερα σήμερα, μετά την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου αποκτά καίρια και ουσιαστική σημασία.

Πάγιοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συντήρηση της μνήμης των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών μας, η συντήρηση του ηθικού του λαού, η τόνωση της καρτερικότητας και αγωνιστικότητας του, η παρακολούθηση και προβολή των προσφυγικών προβλημάτων, η διαφώτιση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των όπου γης αποδήμων Ελλήνων (Κυπρίων και Ελλαδιτών) πάνω στο εθνικό θέμα, η κάλυψη και προβολή των πιο σημαντικών πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, η περαιτέρω πολιτιστική ανέλιξη του συνόλου του λαού και η παρακολούθηση και προβολή του όλου κυβερνητικού έργου και της συνεχούς προσπάθειας για προώθηση των θέσεων και αρχών με βάση τις οποίες θα πρέπει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

Μέσα στα πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου είναι ενεργό μέλος σε διάφορες διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές οργανώσεις, όπως είναι η ΕBU, η CIRGOM REGIONAL ORGANIZATION και η COPEAM.

http://www.cybc.com.cy/

 
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στεγάζεται σε παλαιό αρχοντικό της Μυτιλήνης. Πρώτη προσπάθεια ίδρυσής της έγινε το 1929 από λόγιους και επιφανείς Μυτιληνιούς και προσφυγικές οργανώσεις. Το 1945 οργανώνεται ως Δημοτική Βιβλιοθήκη και το 1952 χαρακτηρίζεται Δημόσια.

Διαθέτει πάνω από 100.000 τίτλους έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού. Σημαντική είναι η συλλογή που καλύπτει την τοπική ιστορία και τα απέναντι παράλια.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δωρεάν και πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπολογιστές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, διαθέτει Κινητή Βιβλιοθήκη από το 1970.

 http://www.cplm.gr/

 

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης “Αργύρης Εφταλιώτης”

Το 1859 ιδρύθηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβο) ο φιλολογικός σύλλογος «Αδελφότης των Μουσών» με «πρώτο και κύριο σκοπό την σύστασιν Δημοσίας Βιβλιοθήκης». Οι ιδρυτές της οραματίζονται την πνευματική και εθνική απελευθέρωση της Μήθυμνας και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Η Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει το φιλολογικό λίκνο του Αργύρη Εφταλιώτη (1849-1923) για να αγωνισθεί αργότερα υπέρ της δημοτικής γλώσσας.
Είναι η δέκατη Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και διαθέτει πάνω από 12.000 βιβλία. Αποτελεί σημαντική πηγή έρευνας του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

http://vivl-mithymn.les.sch.gr/ 

 

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Διαθέτει 17 Τμήματα και 28 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Διοικητική έδρα είναι η Μυτιλήνη. Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου, της Ερμούπολης και της Μύρινας.

Κύριο χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Μεταξύ αυτών είναι και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Στόχο έχει τη σύνδεση των Πολιτισμικών Σπουδών με την Πληροφορική για την κατανόηση της φύσης της πολιτισμικής πληροφορίας, την αποδοτική οργάνωσή της καθώς και την προβολή της με νέες τεχνολογίες.

 http://www.aegean.gr/

1,735 total views, 1 views today